LANGS DE BOULEVARD van Kralendijk

Maar nu gaan we Luciano nog even voorbij, want we hebben pas een derde van de wandeling afgelegd. De beloning van een latte die met een heerlijk stukje brownie wordt geserveerd (behalve op zondag……want dan wordt het geserveerd met een mini-ijsje),moet nog even op zich laten wachten. 

De Karel’s  Cappucinno bar, een begrip voor Bonaire,  links tegenover het nieuwe appartementencomplex is een prachtige uitspanning. Bijna verwoest tijdens de westerstorm van 2008 maar helemaal weer in zijn volle glorie hersteld. En mooier. Zo door de jaren heen heeft de bar al enkele metamorfoses ondergaan. Maar altijd prima koffie, cappuccino natuurlijk, prima eten en elke dag een “happy hour”, van wel een paar uur.

Achter het nieuwe appartementencomplex bevind zich  het “Terramar Museum Bonaire”. Een modern opgezet historisch en archeologisch museum midden in het centrum van Kralendijk. Het vertelt het verhaal van 7000 jaar geschiedenis van Bonaire. Vanaf de eerste Indiaanse bewoners tot het koloniale tijdperk. Machtig interessant. Onze kinderen vonden het prachtig. Wij ook.

Lang de gehele boulevard, officieel “Kaya J.N.E. Craane liggen bootjes, kleine boten, grote boten, zeiljachten en jachtjes en allemaal zeewaardig. Sommigen liggen er een paar dagen of weken en weer anderen soms wel een, of meerdere seizoenen. Uiteraard kennen ze elkaar allemaal, zeker degenen die er al wat langer liggen. En heel apart,…daar zitten ook een aantal muzikanten bij. Wij noemen ze “de botelingen”.

Elke dinsdagmiddag vanaf 18.00 uur zijn er altijd wel een of meerdere van die botelingen die een gitaar of ander instrument uit de hoes trekken en met bescheiden volume herkenbare deuntjes vanaf het terras van “Divers Diner”  laten klinken.  Er wordt een  ijskouwe “Presidente” geserveerd en een prima jalapeño hamburger. Zowel bar , eten als muziek…….een aanrader.

Langs onze route is de bebouwing uiterst divers. Prachtige huizen met zwembad, kleine resorts met uitzicht op zee, appartementjes en vakantiehuizen wisselen elkaar broederlijk af met authentieke typisch Bonairiaanse huizen en bouwstijl.

Maar die diversiteit vind je overal in terug. Dat is Bonaire; een authentiek historisch eiland met veel (duik) toerisme, vriendelijke mensen, kleine witte strandjes prachtige landschappen en unieke natuur.

Verderop aan de boulevard richting noord, komen we “The Million Dollar Bar” tegen oftewel Kanti Awa.  Een sfeervolle en kleurrijke typisch Caribische bar. Elke vrijdagavond zien wij hier de zon in zee zakken. En met ons nog veel meer mensen. Autochtone Bonairianen, expats, vakantiegangers, werkvolk. Een mengeling van allemaal mooie mensen.

Let wel op , want de gehele boulevard doet ook dienst als “cruise baan”. Loop niet zomaar naar de waterkant zonder te kijken. Stapvoets rijdend komen ze in aantallen voorbij. 

Na de zeilschool en na nog tweehonderd meter naderen we het einde van de boulevard. We tikken traditiegetrouw het witte appartementengebouw aan op het eind. Dan heb je pas echt de afstand afgelegd.

Heen en terug is de afstand precies 4200 meter. Prima te doen. Kijk om je heen, geniet, en zo proef je al een flink stuk van Bonaire en de Bonairiaanse sfeer. En dan, terug naar Kas Iguana waar een schaduwrijk terras en het verkoelende royale privé zwembad op je wacht. 

(Check onze reviews op ZOOVER.NL) Vakantiehuis Bokamba -Kas Iguana